AKM

Son yıllarda "AKM çirkin mi, güzel mi?" tartışması basında abartılı noktalara çekildi. Sanki bu şehirde başka güzelliği tartışılabilecek bir bina, yeni bir kültür merkezi yapılacak başka bir yer yokmuş gibi AKM'nin geleceği tartışılmakta.



"Kilim" ile yaya bağlantıları

AKM Taksim Meydanı'nda, İstanbul'un en gözde yerinde bulunuyor. Dört tarafı olan bir meydanda sadece bir yönü işgal eden bu binanın geleceğini tartışmadan önce kalan üç tarafa bakmayı öneriyoruz.

Bir tarafta pek tekin olmayan ve meydana kıyasla neredeyse hiç kullanmadığımız bir park, diğer tarafta çok da özel olmayan bir otel binası var. Bir yön de İstiklal Caddesi'ne bağlanıyor. Büyükdere Caddesi'nin devamı olan Tarlabaşı Bulvarı ve Gümüşsuyu ile de yeni yaya yolları ile bağlantı kurulacak.

Building Office olarak sadece Türkiye için değil, Dünya'da var olmuş olan modern heyecanı temsil eden bir binanın canına kastetmektense, meydanın "yönünü" sorgulamayı daha akıllıca buluyoruz.

Meydan'ın çevresinde rahatlıkla AKM2 hatta AKM3'ü inşa edebileceğimiz alanlar var.



Gezi Parkı'nı şehrin oturma odasındaki bir kilim olarak görürsek, bu halının köşesinde yer alacak yeni bir kültür merkezi öneriyoruz.

AKM2 içerisinde bir sahne barındırırken, dışında da bir başka sahneye sahip olacak. Önündeki halı olarak isimlendirdiğimiz meydanın uzantısı olarak görebileceğimiz alana ortadaki ada dışında herhangi bir engelleme olmadan yürüyerek ulaşmak mümkün olacak. Bu tepeleri sadece çimden oluşan açık alanlar olarak düşünüyoruz.



Tepeleri bölen vadiler ise yayalar için İstiklal Caddesi'nin uzantısı olarak görülebilecek ayrı bir seviye oluyor. Sık sık politikacıların dile getirdiği şekliyle araç trafiğini yer altına almak yerine yayalar için yer altında bir geçiş yaratarak farklı bir meydan seviyesi yaratmak istiyoruz.

AKM2 binası ise üç parçaya bölünerek anlatılabilir. Davul şeklinde olan iki sahnenin yer aldığı baş, lobinin yer aldığı boyun ve onların altında bulunacak temel. Aşağıdaki görselde üç bölümü bir arada görmek mümkün.




Baş olarak isimlendirdiğimiz parçada şapka olarak görebileceğimiz parçayı (çatı) ayırdığımızda aşağıdaki gibi iç-sahneyi görebiliyoruz. Sahnenin arkası istenildiğinde İstanbul Boğazı'na bir pencere olarak açılabiliyor.






Üç parçadan oluşan baş kısmında orta kısmı ihtiyaca göre bir ekran-perde ile örtmek mümkün. Animasyonda üç farklı senaryoyu görüyorsunuz. İlki ekran kullanılmaz, perde kapalı haldeyken AKM2'yi gösteriyor. İkinci senaryoda reklam ve duyuru amaçlı ekran aktif hale getirilmiş. Üçüncü senaryoda ise duyuru amaçlı siyah-beyaz ekran toplanmış, sahne bir gösteri veya konser için hazır hale getirilmiş.




Boyun, kızıl renkte kolonlardan oluşan bir sepet. Temel ile Baş arasındaki bağlantıyı sağlıyor.







Turkuaz renkte gösterilen çelik destekler ile balkonu sağlamlaştırmak mümkün olacak.